×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Condensatievocht bestrijden: Stappenplan, premies en richtprijzen

Condensatievocht is één van de voornaamste oorzaken van vochtproblemen in huis. Condensatievocht ontstaat vooral wanneer teveel vochtige lucht in de woning aanwezig is, of met andere woorden, wanneer de luchtvochtigheidsgraad in de woning te hoog is.

In dit artikel:

Wat is condensatievocht?

Als gevolg van dagdagelijkse handelingen zoals koken en wassen, maar ook door bijvoorbeeld te ademen of te zweten, stapelt vochtige lucht zich op in de woning. Met behulp van ventilatie of een ander systeem van luchtcirculatie moet deze vochtige lucht regelmatig aangezuiverd worden met droge lucht. Indien dit niet het geval is, dan zal er condensatievocht ontstaan.

condensatievocht


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vocht laten aanpakken door een professional? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een vochtbestrijder te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf terug een vochtvrije woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vochtbestrijder?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Last van vocht in huis? Laat je vochtproblemen niet erger worden. Ze zullen immers nooit vanzelf weggaan. Integendeel, ze richten steeds meer schade aan. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Oorzaken van condensatievocht

Condensatievocht komt dus voor wanneer er teveel vochtige lucht in de woning is, zonder dat deze vochtige lucht aangezuiverd wordt met droge lucht door luchtcirculatie. Het condensatievocht zal zorgen voor vochtplekken in hoeken en randen. Condensatievocht komt veel voor in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Het uit zich in de vorm van kleine zwarte schimmelplekken.

Condensatievocht komt vooral voor wanneer een ruimte aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn:

Om vochtproblemen te hebben, is er natuurlijk een teveel aan vocht nodig. Iedereen maakt thuis gebruik van water. Al was het maar om te wassen of te koken. Het watergebruik op zich vormt niet de oorzaak van de vochtproblemen, wel de behandeling van de vochtige lucht die vrij komt als gevolg van het watergebruik.

In woningen zonder vochtproblemen wordt de vochtige lucht, bv. na het douchen, gezuiverd door droge lucht. Bijvoorbeeld met behulp van ventilatie. Bij woningen met vochtproblemen gebeurt deze zuivering door droge lucht niet. Vochtige lucht blijft hangen, en zet zich vast op muren en plafonds.

Een ideale luchtvochtigheidsgraad in een woning schommelt tussen de 40% en de 60%. Het kan uiteraard voorkomen dat je af en toe boven deze waarden uitkomt. Maar indien je er constant boven zit, ook indien er geen aanleiding toe is, dan zit je met een probleem.

Heb je een vermoeden dan je een te hoge luchtvochtigheid in huis hebt, aarzel dan niet om een meting uit te voeren met een vochtmeter of hydrometer.

Een slechte isolatie is vaak ook een oorzaak van vochtproblemen. Condensatielucht ontstaat immers wanneer warme en vochtige lucht kan afkoelen op koude muren of plafonds. Nu komt het uiteraard vaak voor dat je condensatievocht tevoorschijn ziet komen op ramen nadat je een douche hebt genomen, maar dit is in vele gevallen normaal. Het is pas wanneer je condensatievocht ziet verschijnen op momenten dat er geen aanleiding toe is, dat je waarschijnlijk een probleem hebt.

Ook op muren kan condensatievocht wijzen op grotere achterliggende problemen. Zie je bijvoorbeeld steeds condensatievocht verschijnen op dezelfde plekken op de muur of op het plafond, dan kan dit erop wijzen dat er zich op deze plek een koudebrug bevindt.

Wat zijn koudebruggen?

Een koudebrug is een plek in de isolatieschil rondom de woning waar de thermische weerstand lager is dan op andere plaatsen. Het is dus meestal een plek waar de isolatieschil onderbroken wordt door één of ander constructie-element, en die toelaat dat warmte uit de woning kan ontsnappen.

Koudebruggen moet je dus zoveel mogelijk proberen te vermijden, aangezien het veel van de isolerende werking van je isolatieschil teniet doet. Het heeft weinig zin om je woning stevig te isoleren, als er een plek is waar alle warmte uit de woning kan ontsnappen.

Een plek waar zich een koudebrug bevindt, is dus meestal veel koeler dan andere plekken op muren of plafonds. Deze plekken zijn dus dé plekken bij uitstek waar vochtige lucht kan afkoelen, en dus waar condensatievocht kan voorkomen. Heb je dus condensatievocht op bepaalde delen van de muur, dan is de kans groot dat er zich op deze plek een koudebrug bevindt.

Condensatievocht ontstaat wanneer vochtige lucht afkoelt op muren of plafonds (of andere objecten). Dit impliceert dat er inderdaad vochtige lucht aanwezig is en blijft in je woning. Want, indien vochtige lucht meteen uit je woning verdwijnt, bv. als gevolg van een goede luchtcirculatie, dan zal de vochtige lucht niet de kans krijgen zich vast te zetten op de muren.

Condensatievocht komt dus enkel voor wanneer vochtige lucht in de woning blijft, en niet wordt gezuiverd met droge lucht. Wil je condensatievocht vermijden, zorg dan voor voldoende luchtcirculatie in de ruimte. Je raam openzetten voor 15 minuutjes na het douchen kan al voldoende zijn.

De ruimte voldoende ventileren kan voldoende zijn om te vermijden dat je condensatievocht op de muren of plafond krijgt. Maar het is natuurlijk geen oplossing voor andere achterliggende problemen. Heb je bv. een koudebrug, dan dient deze nog steeds te worden opgelost. Al was het maar omdat het warmte laat ontsnappen uit je woning, en op deze manier je energieverbruik de hoogte injaagt.

Condensatievocht bestrijden

We hebben net gezien dat condensatievocht verschillende oorzaken kan hebben. De voornaamste oorzaken nog eens opgelijst:

Neem één van deze drie oorzaken weg, en het probleem van condensatievocht is al zo goed als opgelost.

Niettemin is het altijd aan te raden om elk van deze oorzaken op te lossen, ook al is het probleem van condensatievocht misschien wel van de baan.

Immers, zou je je comfortabel voelen indien je weet dat je met een koudebrug zit, ook al is je luchtvochtigheid vrij goed? Of wat met een slechte luchtcirculatie? Altijd slecht voor je gezondheid!

Condensatievocht kan dus op het eerste zicht niet zo erg lijken, vaak is het een signaal voor grotere achterliggende problemen. Hier gaan we dieper in op hoe we deze grotere problemen best kunnen oplossen.

condensatievocht

Te hoge luchtvochtigheid

Hoe je het ook draait of keert, elk gezin gebruikt dagelijks een gezonde hoeveelheid water. Al was het maar om ons te wassen, of om te koken of te poetsen. Het waterverbruik op zich is niet bepaald iets waarop we kunnen besparen. We hebben water nodig om onze levensstandaard hoog te houden.

Dat de luchtvochtigheidsgraad in onze woning af en toe stijgt als gevolg van dit waterverbruik is dus normaal. Het wordt pas abnormaal als deze luchtvochtigheid hoog blijft. Zelfs wanneer we geen douche hebben genomen, of wanneer voor lange tijd geen water is gebruikt, zoals wanneer we thuiskomen van het werk.

Idealiter zou de relatieve luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en de 60% moeten bedragen. Zit je er constant boven, dan heb je een probleem.

De luchtvochtigheid kan je meten met behulp van een vochtmeter of een hydrometer. Deze zijn eenvoudig te verkrijgen in een doe-het-zelfzaak.

Merk je als gevolg van de metingen dat je relatieve luchtvochtigheid te hoog ligt, dan is het een goed idee om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Zoals de naam van dit toestel het al zegt, zal deze ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in huis naar beneden gaat.

Er zijn vele types luchtontvochtiger te koop. Welk toestel je moet kopen, hangt af van een aantal factoren:

Het antwoord op deze vragen stuwen je in de richting van het geschikte toestel. Maar het beste advies krijg je ongetwijfeld van de specialisten in de speciaalzaak. Voor je naar de winkel stapt, zorg je er best voor dat je een antwoord hebt op bovenstaande vragen.

Slechte isolatie

Zoals al gezien in de vorige paragraaf, kan ook een slechte isolatie een mogelijke oorzaak zijn van condensatievocht. Slecht geplaatste isolatie, en meer bepaald koudebruggen, zorgen voor koude plekken die warme en vochtige lucht toelaten om af te koelen, met condensatievocht tot gevolg.

Hoe dit probleem aanpakken? Heel eenvoudig! Ervoor zorgen dat de koudebruggen verwijderd worden.

Dit probleem heeft dus niet zozeer met vocht te maken, maar wel met de isolatie van je woning. Het vergt dus een heel andere aanpak.

Om dit probleem aan te pakken, ga je best te rade bij een isolatiespecialist. Je kan zelf al enkele analyses uitvoeren om koudebruggen te detecteren. Zo kan je bijvoorbeeld voelen met je hand waar de muur of het plafond merkelijk kouder is dan andere plekken. Ook condensatievocht en schimmel zijn natuurlijk een indicatie dat er een koudebrug aanwezig is.

Maar specialisten hebben nog steeds de beste apparatuur. Zij beschikken over meetapparatuur die op basis van infraroodstraling perfect kan detecteren waar de koudebrug zich bevindt. Zij hebben ook de nodige ervaring om te weten waar ze moeten zoeken. Zo zullen ze verhoogde aandacht hebben voor hoeken en naden. Denk maar aan plekken waar de muur overgaat in het plafond, een typische plek voor koudebruggen.

Slechte ventilatie

Ook een slechte ventilatie is natuurlijk een oorzaak van vochtproblemen. Indien warme en vochtige lucht niet wordt weggezuiverd door drogere lucht, dan is dat vragen om problemen.

In vele gevallen is het voldoende om 15 minuutjes het raam open te zetten, bijvoorbeeld wanneer je net een douche hebt genomen. Maar indien de luchtvochtigheid meteen weer stijgt wanneer je het raam sluit, dan zit je met een probleem.

Een goede en snelle oplossing hiervoor is om een badkamerventilator, of een ventilator in het algemeen, te laten installeren. Zulke ventilatoren worden bevestigd aan de muur of het plafond, en zuigen de warme en vochtige lucht af naar buiten. Een simpele oplossing, heel efficiënt, en handig in de winter aangezien je je raam niet meer hoeft open te zetten.

Er zijn verschillende ventilatoren die je kan plaatsen. Grofweg zijn er drie soorten ventilatoren.

Muur- of plafondventilatoren

De meest standaard categorie. De ventilatoren worden aan de muur of het plafond bevestigd, en zuigen de warme lucht af. Vaak worden ze geïnstalleerd op plekken waar de luchtafvoer naar buiten toe een minimale afstand moet afleggen.

Dit type ventilatoren zijn heel populair, aangezien ze makkelijk te installeren zijn, niet duur, en ook nog eens heel efficiënt.

Buisventilatoren

Dit type ventilatoren zorgt samen met een afvoerbuis voor de afvoer van warme en vochtige lucht. In tegenstelling tot muurventilatoren waarbij geen buis aan te pas komt, zal dit type ventilatoren dus geconnecteerd zijn met een afvoerbuis.

Dit type ventilatoren is dus vooral geschikt om geïnstalleerd te worden op plaatsen waar de luchtafvoer een bepaalde afstand moet afleggen om de buitenlucht te bereiken.

Inline ventilatoren

Speciaal aan dit type ventilatoren, is dat ze geïnstalleerd worden tussen twee stukken afvoerbuis. Dit heeft als voordeel dat ze uit het zicht geplaatst worden. Een bijkomend voordeel is dat je minder last hebt van lawaai.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het plaatsen van ventilatie.

Schimmelplekken verwijderen

Condensatievocht is vaak een perfecte voedingsbodem voor de ontwikkeling van schimmel. Laat je condensatievocht voor lange tijd ongemoeid, dan is de kans groot dat schimmels zich gaan ontwikkelen, wat dan weer een nefast gevolg heeft op je gezondheid.

Deze schimmelplekken verwijderen is echter heel eenvoudig. Met een speciale schimmelvreter of een oplossing op basis van bleekwater kan je de schimmelplekken makkelijk wegschrobben. Indien je dit doet, denk er dan aan de nodige bescherming te gebruiken aan hand en mond, aangezien je met bijtende producten werkt.

Indien je de schimmelplekken op die manier niet weg krijgt, kan je ervoor kiezen om de aangetaste plaats te verven met een speciale vochtwerende primer. Op die manier overschilder je de vochtplekken, waardoor alles terug netjes lijkt. Toch moet je ook de oorzaken van condensatievocht aanpakken, en dat is het gebrek aan ventilatie of luchtcirculatie. Zorg er dus voor dat je een degelijke vorm van ventilatie voorziet in de ruimte. Plaats een ventilatiesysteem, of een speciale ventilator, zodat de vochtige lucht kan aangezuiverd worden.

Bekijk een uitgebreid stappenplan voor het verwijderen van schimmel.

Conclusie

Condensatievocht is een veel voorkomende vorm van vochtproblemen. Iedereen heeft wel eens last van condensatie in huis, vooral na het overvloedig gebruiken van water, bv. na het nemen van een douche. In de meeste gevallen verdwijnt dit condensatievocht na verloop van tijd. Blijft het toch aanwezig, dan heb je een probleem.

Condensatievocht is een gevolg van drie mogelijke problemen.

Om condensatievocht definitief uit je woning te verbannen, pak je dus best deze drie oorzaken aan. Hoewel het elimineren van één enkele oorzaak al een oplossing kan betekenen voor je condensatievocht, doe je er goed aan om alle oorzaken aan te pakken. Elk van deze oorzaken kan immers andere, en zelfs zwaardere, gevolgen hebben dan enkel condensatievocht.

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen
Offertes voor vochtbestrijding