×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Lekdetectie: werkwijze, premies en richtprijzen

Vochtproblemen kunnen op vele verschillende manieren ontstaan. Eén van deze manieren is het ontstaan van lekken. Het is een heel vervelend soort vochtproblemen, aangezien je ze pas heel laat opmerkt, en ze op dat moment vaak al heel wat schade hebben aangericht aan muren, vloeren of plafonds.

lekdetectie

In dit artikel:

Oorzaken van lekken

Er zijn verschillende manieren waarop lekken kunnen ontstaan. Vaak zijn ze het gevolg van mankementen in leidingen, zoals de verwarmingsleiding of de waterleiding. Aangezien deze leidingen vaak in de muren zijn ingebouwd, is het niet zo eenvoudig te achterhalen waar juist het probleem zit.

lekdetectie


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vocht laten aanpakken door een professional? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een vochtbestrijder te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf terug een vochtvrije woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vochtbestrijder?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Last van vocht in huis? Laat je vochtproblemen niet erger worden. Ze zullen immers nooit vanzelf weggaan. Integendeel, ze richten steeds meer schade aan. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Gevolgen van lekken

Het spreekt voor zich dat lekken voor heel wat negatieve gevolgen kunnen zorgen. In de eerste plaats in het huis zelf.

Waterschade

Waterschade is uiteraard een voor de hand liggend gevolg van een waterlek. Maar bizar genoeg komt dit niet altijd even duidelijk tot uiting. Soms kunnen waterlekken zich achter de muur bevinden, aangezien waterleidingen vaak worden weggestopt achter gipsvezelplaten. Hierdoor bevindt de waterschade zich ook achter de muur. Maar dit maakt het natuurlijk niet minder erg.

Indien je pech hebt, kan de waterschade zich uitbreiden tot andere delen in huis. Het is dan ook erg belangrijk om waterlekken zo snel mogelijk op te sporen.

Schimmel

Worden je muren vochtig als gevolg van een waterlek, dan loop je het risico dat er na verloop van tijd schimmelvlekken kunnen ontstaan op de muren. Schimmel groeit namelijk makkelijk in warme en vochtige omgevingen. Een waterlek is daarom ook een ideale voedingsboden voor schimmels of zelfs zwammen.

Bekijk een uitgebreid stappenplan voor het verwijderen van schimmel.

Ook hier weer één belangrijke boodschap: laat het niet zover komen. Van zodra je het lek opmerkt, moet het meteen opgelost worden om erger te voorkomen. Het lek verdwijnt immers niet vanzelf!

Slecht werkende isolatie

Bevindt het waterlek zich in de buurt van isolatiemateriaal? Dan kan ook dit uiteraard aangetast worden door het lek. Nu zijn sommige isolatiematerialen vrij goed bestand tegen vocht, maar andere isolatiematerialen verliezen een groot deel van hun isolerend vermogen. Denk bijvoorbeeld maar aan glaswol of rotswol.

Beschadigd isolatiemateriaal zou zonde zijn van de investering die je hebt gedaan in het isoleren van je woning. Bovendien zal je je als gevolg van de beschadigde isolatie aan een hogere energiefactuur mogen verwachten.

Hogere waterfactuur

En nu we toch over geld bezig zijn: ook voor water moet natuurlijk betaald worden. En een waterlek, dat is hetzelfde als water door de afvoer laten weglopen. Je zou ervan versteld staan hoeveel water je maandelijks zou verliezen als gevolg van een waterlek. Via een lek van 0,5 mm diameter kan tot 20 liter per uur verloren gaan. Of tot 480 liter per dag! Reken zelf maar uit hoeveel je dit maandelijks kost.

De waterfactuur maandelijks goed in het oog houden is dan ook een makkelijke manier om een waterlek te ontdekken. Een Nederlands gezin verbruikt gemiddeld zo’n 100 liter per dag. Zit je er ver boven, dan onderzoek je best of je geen lekken hebt.

Een andere manier om lekken op te sporen, is je watermeter te analyseren. Schrijf je waterstand op, vlak voor het slapengaan. Zorg ervoor dat niemand in tussentijd water verbruikt. De volgende morgen schrijf je je waterstand opnieuw op. Is je waterstand ’s nachts verhoogd? Dan weet je dat je met een lek zit.

lekdetectie

Soorten lekken

Lekken kunnen op verschillende plaatsen voorkomen. Niet enkel in waterleidingen, maar ook in bijvoorbeeld warmwaterleidingen en zelfs in de afvoer.

Lekken in de verwarmingsleiding

Een veel voorkomend vochtprobleem zijn lekken in de verwarmingsleiding. Het gaat dan vooral om lekken in de aanvoer of de afvoer van het verwarmingssysteem. Een lek in de verwarmingsleiding is gauw gebeurd. Een koppeling die niet goed is aangesloten, of een gaatje in de leiding zelf als gevolg van boren in de muur, het zijn maar enkele situaties die lekken kunnen veroorzaken.

Lekken in de waterleiding

Lekken in de waterleiding zijn uiteraard ook een klassieker op vlak van vochtproblemen. Je waterleidingssysteem is aangesloten op de hoofdwaterleiding van de waterleverancier door middel van verschillende koppelingen. Het is net ter hoogte van deze koppelingen dat er vaak lekken kunnen ontstaan. De kleine vertakkingen in de waterleiding kunnen lekken veroorzaken die soms maanden duren vooraleer je ze op het spoor komt.

Lekken in de afvoer

Ook ter hoogte van de afvoer kunnen uiteraard ook lekken ontstaan. Vaak gaat het hier om de gevolgen van kleine incidentjes bij het klussen. Bij het boren in de muren heb je bijvoorbeeld per ongeluk een leiding geraakt, waardoor een gaatje in de waterleiding komt. Afhankelijk van de grote van het gaatje, zal je het lek sneller op het spoor komen.

De meeste lekkages zijn klein van aard, maar indien je ze maandenlang hun gang laat gaan, dan kunnen ze grote gevolgen hebben. Ze kunnen schade veroorzaken aan wanden en vloeren, en zijn de oorzaak van schimmel en muffe geuren in huis. Het is dus belangrijk om lekken zo snel mogelijk aan te pakken, al is dit veel gemakkelijker gezegd dan gedaan.

lekdetectie

Lekdetectie

Lekdetectie is niet zo eenvoudig, aangezien de oorsprong van het lek vaak goed verborgen zit. Dikwijls komt er bij lekdetectie dan ook speciale apparatuur aan te pas, en roep je hiervoor best de hulp in van een vochtspecialist.

Lekken opsporen via infraroodcamera’s

Lekken kunnen opgespoord worden op verschillende manieren, afhankelijk van de aard van het lek. Maar indien het gaat om een lek in de warmwaterleiding, dan kan het lek opgespoord worden via een infraroodcamera. Deze camera kan een onderscheid maken tussen warm en koud, en kan op deze manier het warme water traceren tot aan het lek.

Infraroodcamera’s hebben het voordeel dat ze grote oppervlaktes kunnen scannen in een korte tijdspanne, waardoor ze heel snel het lek kunnen lokaliseren.

Een ander groot voordeel van infraroodcamera’s is dat er bij deze techniek geen breekwerken aan te pas komen. Infraroodapparatuur kan als het ware door de muren heen kijken, en kijken waar de warme en de koude plekken zich bevinden.

lekdetectie

Lekken opsporen via andere manieren

Een andere manier om lekken op te sporen is door gebruik te maken van ultrasone detectie, waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Opsporen van lekken in verborgen waterleidingen kan bijvoorbeeld via het opsporen van het lekgeluid van de waterstroom.

Lekken opsporen gebeurt ook regelmatig via hygrometrie. Via deze methode gaat men lekken opsporen via het meten van de relatieve vochtigheid in materialen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van speciale apparatuur, zoals een vochtmeter.

Lekken detecteren kan ook via elektro-akoestiek, waarbij men ondergrondse of ingebouwde leidingen en kabels gaat opsporen. Deze zijn niet met het blote oog te zien, maar kunnen uiteraard ook lekken veroorzaken en veel schade aanbrengen.

Endoscopie is een term die we vooral uit de medische wereld kennen, maar ook bij lekdetectie wordt endoscopie toegepast. Via een sonde, waarmee videobeelden gemaakt kunnen worden en op een groot scherm bekeken kunnen worden, kan men het tracé of de ligging van een lek in holle ruimtes of waterleidingen gaan detecteren.

Tot slot wordt ook wel eens gebruik gemaakt van tracertechnologie, waarbij men lekken in leidingen gaat opsporen met behulp van trackers.

Het lek dichten

Nadat je het lek hebt opgespoord en gedetecteerd, moet het natuurlijk ook nog gedicht worden. Meestal kan dit ook uitgevoerd worden door een specialist, maar je dient er in sommige gevallen wel expliciet achter te vragen. In dat geval zal je een aparte offerte krijgen voor het dichten van het waterlek.

Wat de situatie of de omvang van het waterlek ook is, probeer er steeds naar te streven om het waterlek te dichten zonder al te veel breekwerken. In sommige gevallen kan het echter niet anders, en moeten er breekwerken aan te pas komen.

lekdetectie

Opmeten van de vochtschade

Het lek detecteren en dichten is helaas nog niet het einde van het verhaal. Je controleert best ook eens of je woning vochtschade heeft opgelopen als gevolg van het lek. Zijn er bepaalde bouwelementen vochtig geraakt, dan kan het, afhankelijk van het materiaal, soms enkele weken tot maanden duren vooraleer het volledig is opgedroogd.

Indien je wil vermijden dat er zaken beginnen te rotten, of dat er schimmelvlekken ontstaan, kan je best de aangetaste bouwmaterialen verwijderen, en vervangen door nieuwe materialen.

Kostprijs van lekdetectie

Lekken opsporen kan een lang en intensief werk zijn. Indien je helemaal geen idee hebt van waar het lek zich bevindt, dan kan lekdetectie al snel een paar uur in beslag nemen. En dat zal natuurlijk ook de kostprijs van lekdetectie de hoogte injagen. Indien je een grondige analyse wil laten uitvoeren, dan zal de prijs van lekdetectie al snel richting 500 € gaan.

Lekdetectie kan dus een serieuze kost hebben. Het is daarom belangrijk dat je vochtspecialisten goed met elkaar vergelijkt wat de prijs betreft. Vraag gratis meerdere offertes aan, en vergelijk goed de prijs van verschillende specialisten.

Wat met verzekeringen?

Door waterlekken kan je heel wat schade aan je woning hebben. Denk maar aan vochtschade op de muren. En wat dan gezegd van de specialist die bij je moet langskomen met speciale apparatuur om op te sporen waar het lek zich juist bevindt. We hebben net kunnen zien dat zo’n bezoek van een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf je al snel 500 euro kan kosten. Niet min.

Kan je voor deze kosten terecht bij de verzekeringen?

Wel, goed nieuws. In vele gevallen kan je voor je kosten inderdaad terecht bij je verzekeraar. Waterschade zit namelijk in je brandverzekering inbegrepen. Al zal het wel van geval tot geval afhangen.

Veel hangt immers af van de aard van het waterlek. Een verzekeraar zal veel meer geneigd zijn om tussen te komen indien het gaat om een verborgen waterlek. Ligt de lekkende waterleiding verstopt achter een muur of onder de grond? Dan kan je veel minder snel stellen dat er kwaad opzet of nalatigheid in het spel is. Je was niet op de hoogte van het waterlek, want het was niet te zien met het blote oog.

In het geval van verborgen lekken zal een verzekeraar in de meeste gevallen dus tussenkomen in de kosten.

Ligt je waterleiding, en het bijhorende lek, wel goed in het zicht, en heb je de situatie gewoon laten begaan? Dan wordt het al een pak moeilijker om aan te kloppen bij je verzekeraar. Ook in situaties waarbij een gebrek aan onderhoud aan de basis ligt, zal de verzekeraar niet geneigd zijn om tussen te komen in de kosten. In dit soort gevallen ligt de fout immers overduidelijk bij de bewoner van het huis.

Wat met je waterfactuur?

Lekkend water is water dat uit je waterleiding komt, en waarvoor je dus ook moet betalen. Indien je pech hebt, is het lek al maandenlang aan de gang, en ben je dus ongewild water aan het verbruiken waarvoor je dus ook moet betalen. Gevolg: een torenhoge waterfactuur.

Ironisch genoeg misschien wel de wijze waarop je ontdekt dat je een waterlek hebt.

Een vraag die dan op je lippen brandt, is: ”Moet ik dit lekkende water ook betalen aan mijn waterleverancier?” Ook hier hebben we goed nieuws. Bij de meeste waterleveranciers bestaat er zoiets als een gunsttarief. Heb je een hoge waterfactuur als gevolg van een lek? Dan kan je in aanmerking komen voor een lager tarief voor het lekkende water. Dit gunsttarief bedraagt minimaal 50% van de prijs.

Er zijn wel een aantal voorwaarden om voor dit gunsttarief in aanmerking te komen.

Net zoals bij je verzekering moet er sprake zijn van een verborgen lek, maw het lek moet verstopt zijn achter een muur of in de grond.

Op de website van de waterleverancier vind je in totaal 7 oorzaken waaraan je moet voldoen om bij hen het gunsttarief te kunnen verkrijgen. Hieronder vind je ze nog eens netjes uitgeschreven:

Conclusie

Waterlekken zijn een mogelijke bron voor veel waterschade. Het vervelende aan lekken is dat ze voor lange tijd verborgen kunnen blijven, aangezien ze achter muren of onder de grond zitten.

Vermoed je toch dat je met een lek zit, dan kan je best even je waterstandmeter controleren. Noteer de stand voor je gaat slapen, en wanneer je terug wakker wordt. Merk je dat de meter ’s nachts is gestegen, dan weet je dat het ergens lekt. (op voorwaarde dat je ’s nachts geen water hebt verbruikt natuurlijk).

Weet je dat je met een lek zit, dan mag je geen tijd verliezen. Contacteer meteen een specialist in lekdetectie. Zij kunnen met moderne technieken het lek detecteren zonder enige vorm van breekwerken.

Nadat het lek gedicht is, mag je niet vergeten verzekeringen en waterleverancier te contacteren. Gaat het om een verborgen lek, dan is de kans groot dat je de kosten terugbetaald krijgt door de verzekeringen, en dat je van de watermaatschappij een gunsttarief krijgt.

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen
Offertes voor vochtbestrijding