×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Schimmel verwijderen: stappenplan, premies en richtprijzen

Schimmel is één van de meest voorkomende vormen van vochtproblemen in huis. Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat niet minder dan 19% van de woningen te maken heeft met schimmel. Een niet te onderschatten percentage.

En hoewel de soms kleine schimmelvlekjes niet al te gevaarlijk lijken in vergelijking met andere symptomen van vochtproblemen, zijn ze vaak toch een gevolg van een groter vochtprobleem.

Schimmelvlekken zijn het teken bij uitstek dat er een te hoge vochtigheidsgraad is in huis. In vochtige ruimtes met te weinig ventilatie zullen er al snel schimmelvlekken op muren en gordijnen verschijnen. Onderzoek heeft aangetoond dat schimmels beginnen groeien vanaf een vochtigheidsgraad van 62%. Is de vochtigheidsgraad zelfs 90% tot 100%, dan groeien schimmels op hun snelst.

In dit artikel:

schimmelvlekken

Schimmel in nieuwbouwwoningen

Schimmelvorming is niet enkel een probleem in oudere huizen. Ook nieuwbouwwoningen kunnen ermee te maken krijgen. In zulke gevallen ligt de oorzaak vaak bij gebreken inzake ontwerp, uitvoering of onderhoud.

Bij nieuwbouwwoningen is de oorzaak ook vaak te vinden bij steeds nadrukkelijker toegepaste energiebesparende maatregelen. Mensen worden steeds vaker gestimuleerd op in te zetten op goede isolatie, wat natuurlijk helpt om energie te besparen. Maar vaak wordt vergeten om ook voldoende ventilatie te voorzien, waardoor de woning uiteindelijk potdicht zit, en er geen luchtcirculatie is.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vocht laten aanpakken door een professional? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een vochtbestrijder te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf terug een vochtvrije woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vochtbestrijder?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Last van vocht in huis? Laat je vochtproblemen niet erger worden. Ze zullen immers nooit vanzelf weggaan. Integendeel, ze richten steeds meer schade aan. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Oorzaken van schimmel

Schimmelvlekken komen heel vaak voor in ruimtes die voldoen aan een aantal voorwaarden. Grofweg kan je stellen dat een ruimte die aan de volgende drie voorwaarden voldoet, bijna zeker te maken zal hebben met schimmel:

Schimmelplekken komen uiteraard voornamelijk voor in ruimtes of kamers met een hoge vochtigheidsgraad. Denk hierbij aan de kelder, de keuken of de badkamer. Ruimtes waar je veel water gebruikt, bv. om je te wassen of te koken, daar stijgt als gevolg van dit watergebruik de luchtvochtigheid, voornamelijk als gevolg van de dampen. Indien deze dampen niet wegraken uit de ruimte, dan zal als gevolg hiervan de luchtvochtigheid stijgen.

Voorts hebben schimmels ook een perfecte voedingsbodem nodig om zich te kunnen ontwikkelen.

Tot slot zorgt ook warme en stilstaande lucht ervoor dat schimmels zich verder kunnen ontwikkelen. En die warme en stilstaande lucht heb je vaak wanneer je bijvoorbeeld net een douche hebt genomen, maar vervolgens vergeet om het raam open te zetten. Zonder open raam heb je geen luchtcirculatie, en kan de warme en stilstaande lucht dus niet weg.

Drie mogelijke voorwaarden dus om schimmel te laten ontwikkelen. Neem één van deze drie voorwaarden weg, en de kans dat schimmels zich kunnen ontwikkelen wordt meteen een pak kleiner.

schimmelvlekken

Effecten op je gezondheid

Schimmel is niet enkel onaangenaam om naar te kijken. Het heeft ook nog eens een negatieve invloed op je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot allergische reacties en irritaties. Sommige schimmels kunnen zelfs kankerverwekkend zijn.

Al willen we natuurlijk geen paniek zaaien. In de overgrote meerderheid van de gevallen zal het effect van schimmel op de gezondheid slechts miniem zijn. Muren met slechts enkele schimmelvlekken in de naden kunnen doorgaans weinig kwaad doen.

Maar het is een heel ander verhaal wanneer volledige muren zijn aangetast door schimmel. In dat geval doe je er goed aan om deze muur meteen aan te pakken.

Vaak sta je ook niet stil bij de negatieve effecten die schimmel kan hebben op de gezondheid. Voor een dokter is het bijvoorbeeld ook moeilijk om de vinger op de wonde te leggen. Zeker indien hij niet afweet van de vele schimmels in huis.

Typische symptomen wanneer je last hebt van schimmels, zijn:

Je doet er dus goed aan om schimmel steeds zo snel mogelijk te verwijderen, om alle risico op de gezondheid te minimaliseren.

astmaproblemen

Schimmel verwijderen - Stappenplan

Schimmelvlekken verwijderen is relatief eenvoudig. Je kan de schimmelvlekken verwijderen door een eenvoudig stappenplan te volgen.

Stap 1: de schimmelvlekken verwijderen

Vooraleer je de schimmelplekken te lijf gaat, neem je best de nodige voorzorgsmaatregelen. Dit betekent dat je jezelf de nodige bescherming biedt. Trek rubberen handschoenen aan, gebruik een mondmasker, en zorg ervoor dat de ruimte voldoende verlucht is.

Schimmel verwijderen doe je best met een speciale schimmelvreter, die je tegenwoordig in elke speciaalzaak kan vinden. Je kan ook zelf een bleekwateroplossing aanmaken, met 1 kwart bleekwater en drie kwart water. Test je vloeistof wel eerst op een onopvallende plaats.

Breng de oplossing aan op de schimmelvlekken. Beperk je bij delicate plaatsen tot het deppen op de vlekken. Voor voegen kan je eventueel een tandenborstel gebruiken.

Tot slot laat je het product even inwerken, en spoel je vervolgens af met water.

Stap 2: een nieuwe verflaag

Soms zijn schimmelvlekken zo hardnekkig dat je de muren niet meer proper krijgt. In dat geval is het verstandig om een nieuwe verflaag aan te brengen. Vooraleer je je nieuwe verflaag aanbrengt, doe je er goed aan om eerst een schimmelwerende primerlaag aan te brengen. Voor de randen en de hoeken kan je een speciale schimmelwerende silicone gebruiken.

schimmelvlekken

Nieuwe schimmelvlekken voorkomen

Je mag nu misschien wel van je schimmelvlekken verlost zijn, indien je de oorzaak van de schimmelvlekken niet hebt aangepakt, zullen ze snel terugkeren. Door je schimmelvlekken te verwijderen, los je enkel maar het gevolg van het probleem op, maar dus niet de oorzaak. Wil je er definitief voor zorgen dat je schimmelplekken niet meer zullen terugkeren, dan moet je dus ook de oorzaak van het probleem aanpakken.

In een vorige paragraaf in dit artikel schreven we al dat schimmel vaak drie elementen nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Dit zijn ze nog eens opgesomd:

Indien we één van deze drie elementen kunnen elimineren, dan wordt het voor de schimmels al veel moeilijker om zich te kunnen ontwikkelen. Meestal wordt het derde element in deze lijst aangepast, de warme stilstaande lucht. Deze is immers eenvoudig op te lossen door de ruimte van ventilatie of luchtcirculatie te voorzien.

Zeker in vochtige ruimtes zoals de badkamer zijn schimmelvlekken vaak toe te schrijven aan een gebrek aan ventilatie. Je neemt een douche of een bad, en de luchtvochtigheid in de ruimte stijgt meteen door het vele gebruik aan water. Om de luchtvochtigheid te doen dalen is het daarom belangrijk om de warme en vochtige lucht te zuiveren door droge lucht. Dit kan je uiteraard het makkelijkst doen door gewoon een raam open te zetten na de douche.

Maar er zijn nog andere manieren.

Want je weet ook wel, in de winter is het niet altijd vanzelfsprekend om meteen een raam open te zetten na de douche. Het is te koud, en je loopt misschien wel een verkoudheid op. In dat geval is een ventilator plaatsen in de badkamer een goede optie.

schimmelvlekken

Ventilator plaatsen

Een ventilator plaatsen op de juiste plaats en met een goed afzuigsysteem is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn immers heel wat verschillende ventilatoren op de markt. Gelukkig hoef je geen alles ingrijpend ventilatiesysteem te installeren om meteen de gewenste effecten te bekomen. Maar je moet natuurlijk wel weten welk systeem geschikt is om jouw probleem te kunnen oplossen.

Welk systeem past het best in jouw situatie? Laten we alle systemen eens overlopen.

Plafond of muurventilatoren

Het meest standaard model van badkamerventilatoren. Deze ventilatoren kunnen op het plafond of aan de muur gemonteerd worden, vaak op plaatsen waar de luchtafvoer naar buiten toe zeer beperkt is. Ze zijn makkelijk te installeren en zijn vrij goedkoop. Je kan ze al krijgen vanaf 50 €. Ze zijn omwille van al deze voordelen dan ook de meest gebruikte ventilatoren op de markt.

Buisventilatoren

Buisventilatoren zijn dan weer geschikt voor plaatsen waar de luchtafvoer naar buiten toe iets langer is, en waarvoor je dus een afvoerbuis moet aansluiten. De buisventilatoren kunnen dus geheel of bijna geheel gemonteerd worden in de buis.

Buisventilatoren worden heel vaak gemonteerd in badkamers of in toiletten.

Inline ventilatoren

Inline ventilatoren gaan nog een stap verder. Dit type ventilatoren wordt vaak tussen twee stukken afvoerbuis gemonteerd, en is als het ware een verbindingsstuk tussen twee stukken afvoerbuizen.

Het grote voordeel van deze methode is dat de ventilator uit het zicht staat, en het heeft dus een groot esthetisch voordeel. Bovendien heb je geen last van het eventuele lawaai dat je ventilator zou maken.

Luchtontvochtiger kopen

Een ventilator plaatsen is natuurlijk maar één van de mogelijke oplossingen. Een andere mogelijke oplossing is het plaatsen van een luchtontvochtiger. Zoals de naam al doet vermoeden zal dit toestel ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de ruimte naar beneden gaat.

Wanneer een luchtontvochtiger kopen?

Een luchtontvochtiger kopen doe je pas als luchtvochtigheid in huis voor een lange periode te hoog is. Er bestaat immers iets als een ideale luchtvochtigheidsgraad in huis. Een goede luchtvochtigheid in huis bevindt zich ergens tussen de 40% en de 60%. Zit je steeds boven de 60%, dan heb je een probleem, en dan kan je best overwegen een luchtontvochtiger te plaatsen.

luchtontvochtiger

Welke luchtontvochtiger kopen?

Luchtontvochtigers bestaan in vele maten en gewichten. Het is dus in eerste instantie niet zo makkelijk om de juiste luchtontvochtiger eruit te kiezen.

In je zoektocht naar het juiste toestel, stel je jezelf best de volgende vragen:

1. Wat is mijn gewenste relatieve luchtvochtigheid?

We weten dat de beste relatieve luchtvochtigheidsgraad zich ergens tussen de 40% en de 60% bevindt. Een relatieve luchtvochtigheid van 50% is dus ideaal.

2. Wat is mijn actuele of gemiddelde luchtvochtigheid?

Een luchtvochtigheidsgraad boven de 60% is teveel. Hier moet je waarde dus boven de 60% zitten. Hoe hoger je zit, des te krachtiger het toestel moet zijn. Zit je dus aan bv. 90%, dan hou je hier best rekening mee bij de keuze van je toestel.

3. Actuele of gemiddelde temperatuur

Hier stel je de vraag wat de gemiddelde temperatuur is in de te behandelen ruimte. Een belangrijke vraag, want schimmels gedijen immers beter in warmere ruimtes.

4. Wat is de grootte van de te behandelen ruimte

Uiteraard ook een logische vraag. Hoe groter de te behandelen ruimte, hoe krachtiger de luchtontvochtiger moet zijn. Ter illustratie, voor een ruimte van 115 m³ heeft de luchtontvochtiger een capaciteit nodig van zo’n 8 liter per dag.

5. In welke mate is de te behandelen ruimte geïsoleerd?

Tot slot stel je jezelf ook de vraag hoe goed de ruimte is geïsoleerd. Indien de ruimte slecht geïsoleerd is, krijg je koude plekken. Net deze plekken zullen als eerste last krijgen van condensatievocht nadat de ruimte is opgewarmd na een douche.

Een goede isolatie zal dus ook helpen om condensatie en schimmel te voorkomen. Want, indien je woning voldoende geïsoleerd is, valt het dauwpunt waarop vocht condenseert buiten de isolerende schil van je woning. Je krijgt dan geen condensatie meer binnen in huis.

schimmelvlekken

Andere maatregelen

De maatregelen die tot nu toe werden besproken, hebben betrekking op een te hoge luchtvochtigheid in huis. Maar in sommige gevallen kan de schimmelvorming een andere oorzaak hebben. Een natte muur of vloer bijvoorbeeld. En in dat geval moet je onderzoeken wat hiervan de oorzaak is.

De meest voorkomende oorzaak voor een natte muur of vloer is optrekkend vocht als gevolg van een gebrekkige of ontbrekende waterkering. De muren worden vochtig, en als gevolg hiervan zal er schimmel ontstaan.

Uiteraard kan je de schimmel zelf verwijderen, maar de oorzaak hier ligt uiteraard bij de gebrekkige waterkering. Om de schimmel op lange termijn uit je huis te bannen, moet je dus het optrekkend vocht aanpakken. Hoe je dit doet, leggen we uit in een ander artikel op deze website.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het bestrijden van optrekkend vocht.

Conclusie

In dit artikel gingen we dieper in op schimmelvorming, de mogelijke oorzaken en het verwijderen ervan. We bespraken ook enkele manieren om schimmel in de toekomst te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat schimmel op de muur, hoe ongevaarlijk het er ook uitziet, vaak een teken is van grotere achterliggende problemen. Een gebrekkige ventilatie is een voor de hand liggende oorzaak. Maar soms kan de oorzaak ook dieper liggen. Letterlijk dan. Want schimmel kan ook een gevolg zijn van opstijgend vocht door een gebrekkige waterkering.

Het is dus steeds belangrijk om een grondige analyse te doen van de symptomen, en om nadien de juiste diagnose te maken.

Voel je je niet zeker over je diagnose? Aarzel niet om de hulp in te roepen van een specialist!

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen
Offertes voor vochtbestrijding